Een overlijden melden? Wij zijn 24/7 bereikbaar Tel. 06 - 42 51 32 80
Home Freda Dag voor dag Kosten Groene uitvaart Columns Nieuws Agenda Contact Natuurbegraven

Gewoon, of net even anders

Afscheid van Kaatje
Gewoon, of net even anders.
 
Begin 2017 werd ik gebeld door Marieke. Marieke heb ik leren kennen doordat ik samen met haar een uitvaart heb voorbereid in de instelling waar zij werkt. We voelden elkaar direct goed aan, en zo ontstond er een mooie samenwerking. Maar toen werd haar collega en goede vriendin Karin ziek. Wat eerst goed te behandelen leek kwam na twee jaar in volle hevigheid en met uitzaaiingen terug. Ze wist toen dat genezing moeilijk zou worden. Marieke heeft toen voorgesteld om mij te vragen voor een voorgesprek. Zo was ik al in contact met hen vanaf 2017. Karin had een duidelijk beeld voor ogen hoe haar afscheid er uit moest komen te zien. Wat ze vooral belangrijk vond was dat het intiem en op een speciale locatie moest zijn, zeker geen aula van een crematorium of uitvaartcentrum. In die periode heeft Karin samen met Marieke heel veel fietstochten gemaakt en mogelijke locaties bezocht. Zo had ik ook De Langenhof genoemd. Een galerie met horecagedeelte en zorgboerderij aan de Brinkhoekweg, net buiten Zwolle. Karin en ook haar man Hans hebben in de zorg gewerkt en deze gastvrije locatie, in een prachtige landelijke omgeving, was precies wat ze zochten.
 
Na een periode waarin ze nog volop van het leven heeft genoten, alles eruit gehaald wat er in zat, vele mooie herinneringen gemaakt, ging het begin 2019 toch achteruit.  Haar laatste weken is ze vol liefde verzorgd in Hospice Zwolle. Op zondag 12 mei is Karin overleden. Samen met haar vriendinnen verzorgen we haar. Ze krijgt haar geliefde laarsjes aan.  We brengen haar naar huis waar haar kist werd opgesteld op haar favoriete plekje op het balkon.
Tijdens de condoleanceavond aan huis brengen alle bezoekers een witte of paarse bloem voor haar mee.  Zo ontstaat er een zee van bloemen.  Haar man Hans voelde zich gesteund door alle belangstelling die er was.  Op vrijdag verzamelde de familie en de vrienden zich in de woning van Karin en Hans. Haar kist en alle bloemen worden in het knalblauwe VW busje geplaatst.  Haar vriendin Astrid achter het stuur, haar man Hans er naast. Muziek van de Top 2000 aan en gaan, met een hele stoet auto’s achter het busje aan.  Bij De Langenhof aangekomen was het voor Astrid een hele tour om het busje achterwaarts de lange oprit op te rijden, maar met rode wangen van inspanning is het toch gelukt.  De rouwclowns stonden ons al op te wachten. Karin had de clowns in opleiding ontmoet tijdens haar verblijf in het Hospice. En de verbinder die zij was heeft ze de clowns direct uitgenodigd voor haar eigen uitvaart. Als een soort van uitvoerende stage.
De samenkomst om haar leven te herdenken kon beginnen. Met mooie woorden, muziek en rituelen hebben haar familie en vrienden het leven van Karin herdacht. Tot slot knipten ze symbolisch de verbinding met Karin door, door een lint door te knippen, waaraan voor iedere aanwezige een houten hartje hing met daarop de woorden
Carpe Diem
Kaatje
Met een glas in de hand hebben we getoost op haar leven en haar uitgezwaaid voor haar allerlaatste reis.
 
Gewoon, net even anders, omdat ze Kaatje was.
 

 

Freda Gaasbeek

Als kleinschalige uitvaartondernemer ben ik onafhankelijk en zijn de keuzes van de familie doorslaggevend. In de emotionele periode vlak na een overlijden breng ik rust en aandacht en begeleid de familie liefdevol naar het definitieve moment van afscheid nemen.

Kennismakingsgesprek

Het komt nog heel vaak voor dat de uitvaartbegeleider pas wordt ingeschakeld als het overlijden al heeft plaats gevonden. Maar misschien bent u ernstig ziek en wilt u zelf meebeslissen over hoe uw afscheid er uit gaat zien. Lees hier meer over een kennismakingsgesprek.
© Copyright 2020 Freda Gaasbeek