Een overlijden melden? Wij zijn 24/7 bereikbaar Tel. 06 - 42 51 32 80
Home Freda Dag voor dag Kosten Groene uitvaart Columns Nieuws Agenda Contact Natuurbegraven

Wat is er allemaal mogelijk bij het opbaren?

Het eerste dat na een overlijden moet gebeuren is de arts bellen. Daarna kan de uitvaartverzorger beginnen met het verzorgen van de overledene. Dat hoeft heus niet binnen een uur te gebeuren. Maar het is wel fijn als dat snel in gang gezet kan worden. Wilt u dat helemaal zelf doen dan hoeft u nog geen uitvaartondernemer in te schakelen. Is er binnen de familie niet iemand die dit op zich wil nemen dan kom ik het graag voor u doen. Dat gaat het fijnst met twee personen. Blijft de overledene thuis en op een bed opgebaard dan schakel ik één van mijn assistentes in. Wij gebruiken daarbij het liefst de verzorgingsproducten van de overledene, zijn of haar eigen zeep, handdoeken en kam. Dat voelt en ruikt vertrouwd.

Opbaren van een overledene in vertrouwde omgeving
Met 'vertrouwde omgeving' bedoelen we in deze context 'thuis'. Dit kan in de woonkamer, de slaapkamer of een logeerkamer zijn. De familie kan dan op elk gewenst moment en in alle rust afscheid nemen.
Veel mensen geven de voorkeur aan thuisopbaring, omdat de drempel van het bezoek dan mogelijk wat lager ligt en de vertrouwde omgeving zorgt voor een meer 'ontspannen' sfeer onderling. Als de opbaring van een overledene thuis de voorkeur heeft, dan moet er wel rekening gehouden worden met het feit dat het bed of de kist is voorzien van een koeling. Een alternatief voor koelen is de natuurlijke manier met de Bio Sac.  Lees hier meer.

Opbaring in het uitvaartcentrum
Wilt u liever niet thuis opbaren dan is er in Zwolle Uitvaartcentrum Kranenburg. Een prachtige gastvrije locatie met sfeervol ingerichte kamers. Dat zijn de zogeheten '24-uurs kamers'. De nabestaanden krijgen dan een eigen sleutel waarmee ze zonder toestemming de kamer in kunnen gaan. 

Combinatie van thuis en op locatie opbaren
Het is ook mogelijk om de eerste dagen thuis afscheid te nemen en daarna in het uitvaartcentrum. Daar kan dan eventueel een condoloeanceavond georganiseerd worden.

Opbaren op zelf gekozen locatie
Er is ook een mogelijkheid om het opbaren van een overledene te doen op een locatie naar keuze. Bijvoorbeeld in een verzorgingstehuis of op een andere vertrouwde plek. Als een familielid thuis voldoende ruimte heeft is dat ook een mogelijkheid. Als alternatief kan men ook gebruik maken van een mobiel opbaarhuisje of een tent.

Kleding en persoonlijke bezittingen
Het moment van opbaring is het moment waarop mensen voor het laatst afscheid kunnen nemen. Dit vormt een herinnering die de meeste mensen lang met zich meedragen. Daarom wil je dat dit goed gebeurt en dat de overledene er zoveel mogelijk uitziet zoals hij of zij was. Kleding, sieraden, kapsel, make-up en zaken als een bril en horloge spelen hierin een belangrijke rol. Maar je kunt het ook persoonlijk maken door bijvoorbeeld een knuffel, tekening, bloemen, foto’s en kleine persoonlijke bezittingen in de kist te leggen. 

Freda Gaasbeek

Als kleinschalige uitvaartondernemer ben ik onafhankelijk en zijn de keuzes van de familie doorslaggevend. In de emotionele periode vlak na een overlijden breng ik rust en aandacht en begeleid de familie liefdevol naar het definitieve moment van afscheid nemen.

Kennismakingsgesprek

Het komt nog heel vaak voor dat de uitvaartbegeleider pas wordt ingeschakeld als het overlijden al heeft plaats gevonden. Maar misschien bent u ernstig ziek en wilt u zelf meebeslissen over hoe uw afscheid er uit gaat zien. Lees hier meer over een kennismakingsgesprek.
© Copyright 2020 Freda Gaasbeek