Een overlijden melden? Wij zijn 24/7 bereikbaar Tel. 06 - 42 51 32 80
Home Freda Dag voor dag Kosten Groene uitvaart Columns Nieuws Agenda Contact Natuurbegraven

Wij doen de herinnering

 Het is ontzettend moeilijk om te zien hoe een geliefd persoon zijn herinneringen kwijt raakt. Dat de woorden niet gevonden worden. Dat de simpelste handelingen een opgave worden. Dat je niet meer herkend wordt. Om het mensen met dementie zo comfortabel mogelijk te maken is het oude bekende terug halen juist prettig. Ga mee in de leefwereld van de patiënt. Het is een kleine wereld waarin ze leven, ze gaan vaak terug naar hun kindertijd. De wereld van een kind. Ze zijn blij met de kleine dingen, een wandeling, een aanraking, een ijsje eten, oude foto’s kijken.
 
Zo mocht ik vorig jaar een gezin begeleiden rondom de uitvaart van hun vader en partner. Mevrouw en haar kinderen hadden liefdevol gezorgd voor meneer. Een lange periode heeft hij nog thuis gewoond, tot het echt niet meer ging. Hij werd opgenomen in een verpleegtehuis. Mevrouw ging dagelijks op bezoek en ook de kinderen hadden daar een regelmaat in gevonden. Liefdevol zorgden ze ervoor dat hij niet te vaak alleen was.
Hij was een lieve en zorgzame man en vader voor hen geweest. Iedereen had dierbare herinneringen aan hem. Bijvoorbeeld, hoe ze van hem geleerd hadden over alles wat groeide en bloeide in de tuin. Dat zijn dierbare herinneringen. 
Een dochter haalde veel troost uit het nummer van Ashley Campbell; Remembering. Het zat als een mantra in haar hoofd. Ze wist dan ook zeker dat ze het lied tijdens de uitvaartdienst wilde zingen. Onder begeleiding van haar vriendin op gitaar.  Een bijzondere en warme bijdrage aan het afscheid. Emotioneel maar zo waardevol.
 
Hoe muziek zo troostend kan zijn.
 
Op zijn gedenksteen staan deze speciale woorden…”wij doen de herinnering”
 
Luister maar eens naar het nummer dat Ashley schreef voor haar vader de zanger Glen Campbell. Een muzikant in hart en nieren zonder dat hij een noot kon lezen. Zijn muzikale genen heeft hij doorgegeven aan zijn dochter.
Op 8 augustus 2017 is Glen Campbell aan de gevolgen van Alzheimer overleden.
 
In juni 2017 is zijn laatste album verschenen. Nadat de diagnose  Alzheimer bij Glen Campbell was gesteld heeft hij toch nog een laatste album opgenomen en is hij begonnen aan een afscheidstour. Het album heeft hij opgedragen aan zijn vrouw. Alle kinderen hebben een muzikale bijdrage geleverd.  De beleving van muziek zat heel diep en betekende veel voor hem en zijn gezin. 
Bij elk afscheid merk ik dat de juiste muziek de emoties los maakt. Dat ene nummer blijft voor altijd gekoppeld aan het afscheid van die ene speciale persoon.

Freda Gaasbeek

Als kleinschalige uitvaartondernemer ben ik onafhankelijk en zijn de keuzes van de familie doorslaggevend. In de emotionele periode vlak na een overlijden breng ik rust en aandacht en begeleid de familie liefdevol naar het definitieve moment van afscheid nemen.

Kennismakingsgesprek

Het komt nog heel vaak voor dat de uitvaartbegeleider pas wordt ingeschakeld als het overlijden al heeft plaats gevonden. Maar misschien bent u ernstig ziek en wilt u zelf meebeslissen over hoe uw afscheid er uit gaat zien. Lees hier meer over een kennismakingsgesprek.
© Copyright 2020 Freda Gaasbeek