Een overlijden melden? Wij zijn 24/7 bereikbaar Tel. 06 - 42 51 32 80
Home Freda Dag voor dag Groene uitvaart Nieuws Kosten Blog Contact
Geplaatst op 21 juli 2022

Het dilemma: Fotograaf bij het afscheid

Bij alle belangrijke momenten in het leven is het vanzelfsprekend om een fotograaf aanwezig te hebben. Of het nu gaat om geboortes, doopceremonies, examens, huwelijken of andere mijlpalen, foto's leggen kostbare herinneringen vast.
Een afscheid is een gebeurtenis waarin veel emoties samenkomen en waarin veel gebeurt in korte tijd.
Onder deze omstandigheden is het begrijpelijk dat mensen niet altijd even alert zijn.
Hoe denk jij hierover? Ben je voorstander of tegenstander van een fotograaf bij een afscheid?

Persoonlijk maakte ik in 2008 iets bijzonders mee toen mijn vader overleed. Destijds was het nog niet gebruikelijk om een fotograaf aanwezig te hebben, maar mijn broer had een bevriende fotograaf gevraagd om te filmen en foto's te maken. Onze familie keek in eerste instantie wat vreemd op, maar achteraf was mijn moeder erg blij met het album. Ze zei: "Heb ik al die mensen geknuffeld?" Ja, mam, dat deed je zeker. Dankzij de foto's hadden wij ook een beter beeld van wie al die mensen waren. Elk jaar halen we het album uit de kast om er samen over te praten.

Tijdens het begeleiden van families komt het onderwerp fotografie ook ter sprake. Een uitvaart is immers een belangrijke gebeurtenis in het leven. Hoe mooi is het dan dat er foto's worden gemaakt van die momenten? Toch vind ik het soms lastig om het ter sprake te brengen. Maar soms is het zo passend dat ik er echt niet omheen kan. Als de kamer volhangt met foto's, als de kasten vol staan met fotoalbums, als de familie meteen aangeeft dat ze een fotopresentatie willen maken.
Aan de andere kant zijn er families die daar heel duidelijk in zijn: nee, dat hoeft niet, we koesteren het gevoel in ons hart.
Het is een persoonlijke keuze die iedere familie moet maken, afhankelijk van hun eigen behoeften en gevoelens. Een fotograaf kan helpen bij het vastleggen van waardevolle momenten en het creëren van een tastbare herinnering, maar sommige mensen geven er de voorkeur aan om het afscheid op een andere manier te herinneren. Het is belangrijk om respect te hebben voor de wensen en gevoelens van de betrokkenen, en samen te bepalen wat het meest passend is voor de situatie.
 

Freda Gaasbeek

Als kleinschalige uitvaartondernemer ben ik onafhankelijk en zijn de keuzes van de familie doorslaggevend. In de emotionele periode vlak na een overlijden breng ik rust en aandacht en begeleid de familie liefdevol naar het definitieve moment van afscheid nemen.

Kennismakingsgesprek

Het komt nog heel vaak voor dat de uitvaartbegeleider pas wordt ingeschakeld als het overlijden al heeft plaats gevonden. Maar misschien bent u ernstig ziek en wilt u zelf meebeslissen over hoe uw afscheid er uit gaat zien. Lees hier meer over een kennismakingsgesprek.
© Copyright 2024 Freda Gaasbeek