Een overlijden melden? Wij zijn 24/7 bereikbaar Tel. 06 - 42 51 32 80
Home Freda Dag voor dag Groene uitvaart Nieuws Kosten Blog Contact

Begraven of cremeren


Begraafplaatsen in Zwolle:

Begraafplaats Bergklooster
Al eeuwen lang vinden velen een laatste rustplaats op het sfeervolle Bergklooster dat op een oude rivierduin van de Overijsselse vecht ligt. Deze door bomenrijen omsloten begraafplaats ademt een ingetogen, tijdloze sfeer. Op deze bijzondere plek keren overledenen op een geleidelijke en natuurlijke wijze tot stof op een daarvoor in de aarde uitgekozen rustplaats. Zij kunnen zolang men wil herdacht worden. De bezoeker kan zich in rust verbinden met voorbije levens en herinneringen ophalen aan dierbaren. In 2012 is 'Nieuw Bergklooster' geopend. Hier bestaat ook de mogelijkheid om een grafkelder aan te kopen. Op deze begraafplaats is begraven voor onbepaalde tijd mogelijk. 

Familieleden begeleiden de kist naar het graf.
 
Op de Sint Agnietenberg, het huidige Bergklooster, werd eind 14e eeuw een klooster gesticht met als beroemdste bewoner Thomas a Kempis. Niet alleen de kloosterlingen maar ook buren en Zwollenaren vonden hun laatste rustplaats op het kloosterterrein. Na de afbraak van het klooster ontfermden buurtbewoners zich over de begraafplaats. De ‘Vereniging Begraafplaats Bergklooster’ zorgt tot op de dag van vandaag voor de begraafplaats. In 2012 is de locatie Nieuw Bergklooster in gebruik genomen waar voor in de verre toekomst voldoende ruimte is. De gele zonneborder schijnt over de hele begraafplaats.

Bosgedeelte begraafplaats Kranenburg.

Vanaf 1978 kan er begraven worden in het bosgedeelte. Omgeven door grote eeuwen oude bomen, het is een natuurlijk bos, niet speciaal aangelegd voor de begraafplaats.  De bomen die nu in het bos staan zijn daarom zo’n honderd jaar oud, maar de boomstronken met hun wortels veel ouder; tussen de tweehonderd en driehonderd jaar. De beuken aan de beukenlaan, een laan die nog goed zichtbaar is, zijn ongeveer tweehonderd jaar oud.

In de eerste jaren van deze uitbreiding konden mensen kiezen voor twee categorieën graven. Bij een eerste categorie mocht de steen iets groter zijn dan bij een tweede categorie. Een graf uit de eerste categorie was dan ook duurder dan die uit de tweede.

Bovengronds begraven op begraafplaats Kranenburg.
Steeds meer mensen willen bovengronds worden begraven. In Nederland is deze manier van begraven nog vrij uniek. De gemeente Zwolle biedt de mogelijkheid om begraven te worden in een galerijgraf. Dit is een nis die in een fraai vormgegeven muur verwerkt is. Een galerijgraf is een alternatief voor mensen die zich niet prettig voelen bij het idee om onder de grond te worden begraven of te worden gecremeerd. 

Islamitische begraafplaatsen.
De begraafplaats maakt onderdeel uit van begraafplaats Kranenburg, maar is een apart gedeelte, omheind door een haag. Het gedeelte heeft ruimte voor 300 graven. De eeuwige grafrust is mogelijk en er is ruimte voor alle gebruikelijke rituelen. Daarnaast bestaat de mogelijkheid tot omranding om het graf. Uiteraard liggen de graven richting Mekka. De gemeente Zwolle heeft met verschillende islamitische organisaties overlegd hoe het nieuwe islamitische gedeelte eruit moet komen te zien. 

Chinese begraafplaatsen.
Begraven worden volgens de Chinese tradities. Dat is sinds 2013 mogelijk in Zwolle. Bij het ontwerp voor de Chinese begraafplaats is rekening gehouden met de wensen vanuit de Chinese gemeenschap. De begraafplaats ligt op een zonnig en licht gedeelte en de graven hebben uitzicht over water. Ook is er een pagode en eigen toegangspoort. Daarnaast kunnen de graven voor onbepaalde tijd worden uitgegeven.
 
Crematorium Kranenburg.
Crematorium Kranenburg heeft een prachtige aula met ruim 150 zitplaatsen en biedt in totaal plaats aan meer dan 450 familieleden en belangstellenden. Ook is er - naast de algemene ontvangstruimte - een familiekamer voor de directe nabestaanden. Ze beschikken over een uitgebreid muziekrepertoire en een professionele muziekstudio. De twee condoleanceruimten, die in grootte kunnen worden aangepast, bieden de mogelijkheid om de familie na afloop van de plechtigheid te condoleren.


Toekomstige manieren van lijkbezorging.
Cryomere en Resormeren zijn nog niet beschikbaar.
http://www.groeneuitvaart.nl/page_1762.html

Freda Gaasbeek

Als kleinschalige uitvaartondernemer ben ik onafhankelijk en zijn de keuzes van de familie doorslaggevend. In de emotionele periode vlak na een overlijden breng ik rust en aandacht en begeleid de familie liefdevol naar het definitieve moment van afscheid nemen.

Kennismakingsgesprek

Het komt nog heel vaak voor dat de uitvaartbegeleider pas wordt ingeschakeld als het overlijden al heeft plaats gevonden. Maar misschien bent u ernstig ziek en wilt u zelf meebeslissen over hoe uw afscheid er uit gaat zien. Lees hier meer over een kennismakingsgesprek.
© Copyright 2024 Freda Gaasbeek